Eyeliner na sve načine…

Većini devojaka se dnevna šminka svodi na puder, rumenilo, senku za oči, maskaru i sjaj za usne. Večernja još zahteva malo ozbiljniju količinu korektora i pudera, plus karmin i gotovo! Ipak, tečni eyeliner se vratio na velika vrata! Bez obzira da li je u pitanju dnevna ili večernja šmika, jednim potezom četkice možete dobiti neverovatne rezultate.

Ja sam od onih devojaka koje smatraju da je nekulturno bauljati gradom bez šmike, jer koliko god da ste lepe, malo šminke može da napravi čudo. Jos ukoliko imate svetao ten (hvala, takodje).. Nikako!

Priznajem da sam lenja za svakodnevno detaljno šminkanje. Ima dana kada se jedva nateram da stavim maskaru. Eyeliner sam kupila pre nekoliko godina, jednom se unakazila i zaboravila da ga imam.

A onda sam videla da se vraća u upotrebu i bila odlučna da naučim kako da pravilo iscrtam ove linije. Imam krupne oči i uvek sam želela da one izgledaju malo “mačkastije”. Provela sam nekoliko sati na youtube pokušavajući da nađem najlakše objašnjenje. Onda sam izdvojila jedno popodne i vežbala. Namažem, pa skinem, namažem, pa skinem. Sada mi treba pola minuta za stavljanje eyeliner-a.

Prvo i osnovno pravilo je da radite na oba oka paralelno. Ako jedno dovedete do perfekcije, nema teorijske šanse da ćete uspeti i drugo. Nešto će se razlikovati. Isto je kao sa senkom za oči – nikada nećete potpuno završiti jedno oko, pa preći na drugo, nego ćete mazati malo jedno, malo drugo, sve dok se ne izjednače.

Koristim L’oreal Super Liner Carbon Gloss eyeliner. Odgovara mi sunđerasti vrh. One eyeliner-e sa četkicama ostavljam profesionalcima – ja još nisam uspela da izvučem pravilnu liniju. Zato svim početnicama savetujem sunđer – jednostavniji je za precizno nanošenje.

Ukoliko planirate da stavljate i senku za oči, stavite je pre eyeliner-a. Posle ćete je dadati ukoliko želite da ublažite liniju koju ste iscrtale. Počnite od spoljašnje polovine gornjeg kapka i izvucite tanku liniju. Završetak linije zavisi od vaše zelje. Ja volim da liniju izvučem oko pola cm na gore, kako bih vizuelno učinila oči više bademastim. Ponovite na drugom oku. Onda izvucite najtanju moguću liniju i u unutrašnjoj polovini kapaka. E sada je vreme za lagano izjednačavanje. Odmaknite se od ogledala i uporedite šta se uradile. Popunite praznine ili podebljajte neke delove i spremne ste! Ukoliko još učite da stavljate eyeliner, izbegavajte iscrtavanje donjih kapaka, jer rizikujete da izgledate agresivno i neuredno.

Naravno, ovo je način na koji ja koristim eyeliner za svaki dan, ali ako samo malo istražite, videćete da postoji neverovatno mnogo načina. Super klipove možete da pogledate ovde.

Možda je u redu da malo pretresemo i istoriju eyeliner-a. On je prvi put korišćen u Starom Egiptu i Mesopotamiji, a nanosio se kao crna linija oko celog oka. Egipćani su pre više od 10.000 godina počeli da koriste velike količine šmike kako bi zaštitili kožu od sunca. Eyeliner su koristili i kao zaštitu od “urokljivog oka” (baš bi bilo lepo da to stvarno radi).

1923. godine kada je otkrivena Tutankamonova grobnica, današnji svet je upoznao eyeliner. Dvadesete godine prošlog veka su bile vreme velikih promena u ženskoj modi, koje su dozvolile ženama veću slobodu u oblačenju i šminkanju. U početku se ovaj način šminkanja povezivao sa gotik i pank populacijom, ali je vrlo brzo pronašao svoj put do žena iz svih slojeva društva. Eyeliner su popularizovale Odri Hepbern i Merilin Monro. Ostalo znate.. :)

Evo primera šta sve možete da uradite..

A evo i smernica kako ne smete da izgledate.. Ova osoba levo se zove Taylor Momsen (američka glumica, pevačica i model), a skrećem vam pažnju na nju jer ovo što vidite nije greška, već ona zaista veruje da joj ove fleke oko očiju dobro stoje.

I još par mojih setova…

Photos source: Pinterest

5 Comments

  1. Labilna says:

    Ako saznaš gde ima da se kupi ajlajner koji se skida jednim potezom, obavezno da me obavestiš, tražim ga 3 godine :)

  2. Labilna says:

    Unapred zahvalna :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *