Plavi pramičak ili oplavljeno oko?

Koja je vaša prva asocijacija na plavu boju? Meni su ove dve iz naslova.. Nisam sigurna kojim redom.

Plava spada u 3 osnovne boje. Ona je hladna boja, a njena komplementarna boja je narandžasta, koja posebno ističe njen intenzitet.

Već smo pričali o tome da je plava omiljena boja večine ljudi. Čak 40% je navodi. Ukoliko je i vama plava omiljena boja – vama je veoma važno da sve bude jasno, a posebno obraćate pažnju na tačno jezičko izražavanje. Nema stvari koja će vas lakše izbaciti iz takta od osnovne nepismenosti. Vi često delujete zamišljeno, ali ste uvek tu kada treba da pomognete. Umete da procenite svoje mogućnosti, ali i druge ljude.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Plava boja se povezuje sa melanholijom, ali i prijatnošću. Njene nijanse se kreću od skoro crnih do skoro belih, pa je i psihološki uticaj veoma širok. Plavo otklanja napetost i nervozu. Ovo je idealna boja za momente kada ste veoma uzbuđeni i van sebe – njena hladnoća će vam pomoći da se veoma brzo smirite.

Ukoliko u svom okruženju imate osobu eksplozivnog karaktera plava boja će joj pomoći da bude opuštenija.

Jedine osobe koje treba da izbegavaju plavo su osobe sklone depresivnom raspoloženju – ova boja će ih u tome samo podržati.

ODEĆA I ŠMINKA

Plava boja, pogotovo u tamnijim tonovima, deluje distancirano. U isto vreme deluje i otmeno. U plavoj odeći, kao u plavoj prostoriji, imamo utisak hladnoće. Dakle, idealna je za letnje vrućine. Teget je idealna boja za sve zvanične prilike. Crna je ponekad previse formalna. Muškarci nikada neće pogresiti sa teget odelom, a žene sa teget haljinom.

Ne smemo nastaviti priču, a da ne pomenemo “mornarsku kombinaciju” – teget, belo i crveni detalji. Ovo je, kako za sada stvari stoje, besmrtna kombinacija za svako leto!

Tzv. baby plava je u naletima u trendu. Svi se sećamo ekspanzije baby plave i roze pre jedno 10ak godina. Kada nije baš neophodno da ih nosite, prepustite ovu kombinaciju deci.

Plava senka je idealna za osobe sa plavim i smeđim očima. Vodite računa – ona lako može da izgleda neuredno. Prvo dobro naučite da je stavljate, pa tek onda idite u javnost. Slobodno je ublažite nekom nijansom smeđe boje.

JEANS

Jeans platno je prvobitno bilo namenjeno za šatore. U modu ih je uveo Levi Štraus (danas brend pod nazivom Levi’s), prvo koristeci indigo plavu. Najznačajnija karakteristika ovog materijala je stalno ispiranje boje, čime npr. farmerke stalno pomalo menjaju izgled, a često vremenom izgledaju sve bolje.

ENTERIJER

Svetlo plava čini prostor većim, tamno plava manjim. Obe smanjuju utisak topline. Nikada ne treba malu prostoriju potpuno okrečiti u plavo da bi delovala vece. Imaćete utisak ograničenosti. Pre se odlučite za jedan zid (idealno je onaj na kom je prozor) ili detalje. Idealna je za kuhinju, jer smanjuje apetit, a zbog osećaja hladnoće je treba izbegavati u kupatilu i spavaćoj sobi.

Nikada nemojte spoljnje zidove krečiti u plavo. Na suncu se zagreva više od toplih boja, a brže se i hladi, pa samim tim vrlo brzo dolazi do pucanja farbe.

Postoje saveti da se hiperaktivna deca okruže plavom posteljinom, igračkama, ukrasima.. Navodno će ih to učiniti mirnijima.

PLAVE NAMIRNICE 

I o ovome smo ukratko pričali. Plave namirnice su neprihvatljive! Baš odgledah film Albert Nobbs. Radnja se dešava u 19. veku.  U jednom trenutku uglednoj gošći hotela donose tanjir pun kolača, od kojih je jedan plav. Ona na to kaže: “I don’t eat anything blue. Take it away!” I vraća ceo tanjir.

Prirodna plava boja za hranu ne postoji! Dakle, u redu je da jedete šljive, kupine, borovnice, plavi kupus, zovu, crno grožđe – ali ništa naknadno bojeno u plavo.

OSTALO

Plave biljke navodno imaju zaštitno svojstvo. Najpoznatija magijska biljka mandragora je upravo ove boje. Plava lala i ruža su biljke koje je veoma teško uzgojiti. Za uzgajanje plave lale sledi nagrada od milion dolara (sad će bar 3 srbina da krenu da kuju plan). Tu su još lan, zvončići, ljubičica, perunika…

Plava krv je izraz koji je nastao u Španiji, a njime su označavali potomke Gota, koji su u Španiji formirali gornji sloj plemstva. Pošto su imali svetlu kožu, kroz nju su se providele plavičaste vene. Tako je “plava krv” postala uobičajeni izraz za plemstvo i osobe višeg staleža.

Privlačnost plavih očiju i anđeoska konotacija su vezani samo za našu kulturu. U islamu đavo ima plave oči. Pa ipak, svako ko je bio u npr. Turskoj video je “plavo oko” koje štiti od tog zlog pogleda. O “plavoj” kosi smo takođe već pričali.

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je: akvamarin, safir i lapis.

Plava boja je još boja besmrtnosti u Kini, boja svetosti u jevrejskoj kulturi, boja Boga Krišne u Hinduizmu.

A evo i mog viđenja plave boje u dve varijante,  na Polyvore:

I još nekoliko divnih slika bez koji pominjanje plave boje ne bi imalo smisla… Priroda je, ipak, najveći umetnik…

Ostale boje

Bela        Žuta         Zelena         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Smeđa      Siva           Crna                Crvena                 Nauka o bojama:

 

4 Comments

 1. Jelena says:

  Ja vec kujem plan za plavu lalu. Hahahahah… :) Odlican tekst, bas mi se svidja blog. ;)

  • ana2cats says:

   hahahaha, znala sam da ce bar neko da prizna – pomislih i ja da se udubim u problematiku :) plava ruza je vec prevazidjena zahvaljujuci auto laku :D

   Hvala puno!

 2. Olivera says:

  Obozavam plavu boju ! :)

 3. bucibuci says:

  Samo trazim za cerku kako da napravi plavu bez bele tempere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *