Crvena – boja ljubavi ili mržnje?

Crvena spada u 3 osnovne boje. Ona je mlaka boja, a njena komplementarna boja je zelena. 

Posebnu grupu crvenih tonova čine ružičaste tj pink nijanse. Pink je omiljena boja među mladim devojkama, a deca najviše vole crvenu. I to onu najjaču, plakatnu.

Gete je čak išao toliko daleko da je tvrdio da ovu boju vole samo deca i primitivni ljudi.

Ukoliko vam je crvena omiljena boja vi ste često nepromišljeni i impulsivni. Strastveni ste i seksipilni. Puni ste samopouzdanja i ne volite nametnute autoritete. Po Jungu i njegovom učenju o ljudskim tipovima vi ste veliki emotivci, iako to prikrivate čestim prepirkama. Važno vam je da ste u centru pažnje i teško podnosite monogamiju.

Ukoliko vam je pink omiljena boja vi ste veseli, znate da uživate i da se oduševite malim stvarima. Ne volite da radite, pa ste skloni prebacivanju obaveza na druge.

Već smo pomenuli da se mlake boje tako zovu jer se njihov spektar kreće od veoma hladnih do veoma toplih.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Crvena u isto vreme pojačava dobro i izaziva zlo. Navodimo je kao boju ljubavi, ali i boju krvi tj ratova. Ona u isto vreme simbolizuje i ljubav i mržnju. Ona pokazuje dominantnost i samouverenost.

Crvena boja daje snagu, energiju i jača fizički kontakt. Negativne osobine su joj stvaranje nervoze i agresije kod inače impulsivnih ljudi.

Ukoliko ste direktor, nikada nemojte koristiti crvenu hemijsku na poslu. Ona će vaše saradnike vratiti u period osnovne škole kada su njihove greške isticane takvom olovkom i time ih ispuniti panikom.

ODEĆA I ŠMINKA

Crvena je najatraktivnija boja i vekovima važi za najprivlačniju za muškarce. Ukoliko želite da budete primećene – crvena je odličan izbor! Pazite pri spajanju crvene sa drugim bojama. Retke su žene koje mogu da iznesu jake kontraste sa crvenom. Po mom mišljenju, još su ređe one koje znaju da nose crvenu i crnu.

Po mom mišljenju, crvenu treba izbegavati u zvaničnim i “slavskim” prilikama. Npr. na venčanju pretite da se na slikama vidite bolje od mlade (bolje joj čovečanski zavalite šamarčinu), a na poslovnoj večeri biste mogle da delujete previše zavodljivo.

Isprobajte više nijansi crvene. Ne stoji nam svima ista. Nekima će najbolje stajati bordo, nekima roze, nekima “Coca Cola” crvena.

Ukoliko su vam noge stalno hladne – probajte sa crvenim čarapama. Kažu da u nordijskim zemljama zimi i ne možete da kupite čarape druge boje. Ja sam godinama živela u uverenju da Deda Mraz nosi crveno odelo zbog slavlja, a njemu je izgleda samo hladno.

Crveni nakit je, takođe, dobar način da na sebe skrenete pažnju u manjoj meri. Ukoliko ste stidljive i potreban vam je podsticaj – crvena ogrlica je najbolji izbor za vas.

Crveni karmin je godinama prva asocijacija na zavodljivu šminku. I kod njega je važno da uklopite nijansu sa svojim tenom. Generalno, osobama sa bleđim tenom stoje hladnije nijanse – malina, fusija, pink. Osobama sa toplijim tenom stoje topliji tonovo: bronzani, boja cigle i sl.

Čuvajte se crvene senke za oči – većina nas sa njom izgleda umorno ili uplakano. Ukoliko niste profesionalac u ovom segmentu – ne igrajte se.

ENTERIJER

Zbog svoje jačine i mogućeg izazivanja nasilnog ponašanja, najbolje je imati je u detaljima. Ukoliko baš želite, treba da znate da se crvena soba doživljava toplijom nego što jeste. S’ toga je treba izabrati za spavaću sobu. Svakako neka to bude neka topla nijansa, kao boja vina ili crvenosmeđi tonovi.

U kupatilu je poželjno da zimi imate crvene peškire, jer daju osećaj topline i podižu energiju. U kuhinji je odlična ako planirate da se ugojite – zbog svoje topline, otvara apetit (Laki, da se prefarbaju elementi u kuhinji dok se vratim :) ).

OSTALO

Crvene namirnice bi trebalo jesti svaki dan. Posebno će ljudi koji imaju problema sa krvnom slikom imati koristi od crvenih namirnica. Tu su: jagode, maline, brusnice, trešnje, višnje, cvekla, rotkvice, crvena paprika, paradajz…

Negativne konotacije crvene boje se odnose na ratove, lov na veštice, đavola, požare, erupcije vulkana….

Kraljica cveća je crvena ruža (znate onaj vic na tu temu?). Ona se povezuje sa ljubavlju i romantikom, mada je danas prešla granice dobrog ukusa svojim pojavama u više miliona komada na vratima raznih snajki.

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je: rozekvarc (svetlo roze) i rubin.

A evo i mog viđenja crvene i roze boje na Polyvore:

Ostale boje

Plava         Žuta         Zelena         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Smeđa      Siva           Crna                Bela                 Nauka o bojama:

3 Comments

  1. Marina says:

    i opet ja da osolim…:) smatra se da je najteže uklopiti dve nijanse crvene boje :)

  2. Mila says:

    Svidja mi se tekst, crvena je oduvek bila moja omiljena boja :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *