Još si ti zelen…

Ova sekundarna boja nastaje mešanjem plave i žute. Kao i njena komplementarna boja crvena – ona spada u mlake boje. To znači da se njeni tonovi kreću od izrazito toplih do izrazito hladnih.

Prva asocijacija svih nas na zelenu boju je sigurno priroda – šume, livade, proplanci, oaze.. Sve svetske organizacije za zaštitu životne sredine, a često i životinja imaju zelenu kao osnovnu boju svog vizuelnog identiteta.

Ona je treća po redu najomiljenija boja u Evropi, dok je u islamskoj kulturi, naravno, najomiljenija. Ukoliko je ovo i vaša omiljena boja vi ste veliki zaljubljenik u prirodu i životinjski svet. Vi ste dominanatna osoba, često veoma uspešna na porfesionalnom planu. Vrlo ste saosećajni, pravični i odličan savetodavac.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Kao simbol proleća, ova boja sugeriše novi početak, rađanje, plodnost. Ona deluje umirujuće i stavlja stvari u ravnotežu. Ova boja je posebno dobra za ljude koji imaju česte promene raspoloženja (jedna mi posebno pada na pamet). Odlazak u prirodu, pored čistog vazduha, nudi obilje zelenih tonova koji vraćaju energiju i opuštaju. Dobro deluje na nervozne i/ili depresivne osobe.

Kažu da ova boja podstiče pozitivne misli. Kao primer se navodi most Blackfriar (Ontario, Kanada) sa kog su samoubice stalno skakale (mislim, po jednom), dok gradska uprava nije odlučila da ga ofarba u zeleno. Od tada su ovakvi slučajevi navodno veoma retki.

Negativna simbolika zelene boje se odnosi na otrove, ljubomoru i neiskustvo (znate ono: “još si ti zelen”). Uvek sam se pitala zašto se ne kaže npr. “još si ti siv”? Odgovor se krije upravo u ovoj simbolici novog rađanja tj početka.

Topla, žućkasta zelena simbolizuje život, dok hladna, plavičasta simbolizuje smrt. Svi smo čuli za izraz “otrovno zelena”. Evo, ja sad tačno znam koja je to boja, ali ne znam rečima da vam je opišem. Znate li koja je to? Evo spiska najpoznatijih otrova, primetićete da je veliki broj njih zelen.

ODEĆA I ŠMINKA

Zelena boja je u 19. veku bila boja običnih ljudi, pa je i danas ostala izreka da “zeleno danju izgleda obično, a uveće prosto”. Ipak, sa modnim trendovima zelena je dobila titulu ekstravagantne i poslednjih godina je česta boja na modnim pistama.

Ove sezone je posebno popularna tzv. mint boja. To je veoma prosvetljena hladna zelena boja. Na kraju ćete videti “My wish list” ove boje.

Zelena senka izgleda savršeno na smeđim očima. Maslinaste nijanse ističu svetlinu plavih očiju, dok osobe za zelenim očima treba da izbegavaju senku iste boje.

Zeleni korektori su idealni za prikrivanje flekica i bubuljica, ali isključivo na malim površinama. Već smo naučili zašto, ali hajde da ponovimo: zelena i crvena su komplementarne boje, pa kada zelenu (korektor) stavimo na crvenu (bubuljica) ona je neutrališe.

ENTERIJER

Prednost zelene nad ostalim bojama je to što umiruje, a istovremeno oživljava. Ona je na sredini između plave (umirujuća) i žute (vesela, energična), pa time izvlači ono najbolje iz obe boje koje sadrži. Tako je treba i birati. Ukoliko želite mirniju zelenu birajte hladniju, plavlju. Ukoliko želite više energije birajte topliju, žuću.

Zeleni zidovi zahtevaju veliku prostoriju. Zato se danas najčešće može videti jedan zid obojen u zeleno, retko cela prostorija.

Biljke u životnom prostoru su odličan način da brzo povratite energiju. Ukoliko, kao i ja, imate životinje čije držanje automatski ne dozvoljava žive biljke, možete prostor oplemeniti nekom slikom prirode ili jednim od danas vrlo popularnih postera ili tapeta sa ovom tematikom. Nisam pristalica veštačkog cveća, ali ko voli nek’ izvoli.

Zelena boja je idealna za zid iza vašeg monitora, jer odmara oči tj pomaže im da lakše podnesu zračenje kome su izložene.

ZELENE NAMIRNICE

One snabdevaju naše telo neophodnim vitaminima i mineralima. Zeleno povrće bi trebalo redovno unositi, kao i maslinovo ulje (od zelenih maslina). Peršun, mladi luk i zeleni začini su odlični dodaci jelima. Zelena nam nudi najveći broj zdravih namirnica: jabuke, lajm, kivi, avokado (moj najdraži), boraniju, grašak, kupus, papriku, kelj, blitvu, spanać, brokoli, krastavac, zelenu salatu…

ZNATE LI KAKO JE UMRO NAPOLEON?

Dugo se istraživalo šta je pravi uzrok smrti Napoleona. Prva verzija je bio rak, pa je otkriveno pristustvo arsenika u uzorku njegove kose.

1980. je jedan doktor u radio prenosu BBS-ja pitao da li iko zna koje boje su bile tapete u Napoleonovom domu. Tu se odvilo klupko koje je promenilo mišljenje da je Napoleona ubio neko od saradnika, na mišljenje da ga je ubio tapet. Zvuči apsurdno?

Omiljena Napoleonova boja bila je zelena, te su i njegove tapete bile te boje. “Scheele’s Green” je ime zelenog pigmenta koji se od 1770. koristio za proizvodnju tekstila i tapeta. Kada bi se ovakav tapet navlažio, a potom ubuđao, stvarana je hemijska reakcija koja je ispuštala smrtonosnu količinu isparenja arsenika. Tako je Napoleon ipak žrtva “pomahnitalog tapeta” pre nego isprovociranog neprijatelja. Za detaljnu priču evo linka.

OSTALO

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je: žad i smaragd.

U Americi se zelena boja smatra za srećnu, pa ne čudi to što su sve njihove novčanice barem nekim delom zelene. Njihov izgled nije menjan od 1914. godine. Pitam se da li se zbog te “srećnosti” Green card baš tako zove?

A evo i mog viđenja zelene boje na Polyvore:

Ko nije stigao da vidi “toalete” sa dodele Oskara, izvolite link. Odoh i ja da vidim ko se istakao..

Ostale boje

Plava         Žuta             Bela         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Smeđa      Siva           Crna                Crvena                 Nauka o bojama:

 

1 Comment

  1. […]        Žuta         Zelena         Narandžasta        Bela       […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *