Volim sve što je boje čokolade, a čokoladu posebno!

Tercijalne boje nastaju mešanjem jedne od osnovnih boja sa njenom komplementarnom bojom.

Smeđa boja nastaje mešanjem crvene i zelene, a spada u tople boje.

Ukoliko je smeđa vaša omiljena boja vi ste praktični i uvek sa obe noge čvrsto na zemlji. Sebi ne dozvoljavate da maštate i uvek imate precizne planove. Psiholozi će reći da ste konzervativni, pomalo stidljivi i nesigurni.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Simbolika smeđe boje je uvek vezana za prirodu i plodnost zemlje. Stručnjaci za psihologiju boja se slažu da ova boja ubija kreativnost, a zrači udobnošću. Prosto rečeno – ako se okružite ovom bojim imaćete potrebu da ne radite ništa!

Negativna simbolika vezana za smeđu boju se odnosi na siromaštvo. Ova boja nikada ne asocira na glamur i luksuz, već pre na zemljane posude i odeću prosjaka..

Ona simbolizuje početak života (zemlja), ali pošto je i boja jeseni, ona simbolizuje i umiranje. Svaka biljka kada počinje da vene postaje smeđa.

ODEĆA I ŠMINKA

Ova boja je opasna za sve koji ne žele da deluju staromodno, a posebno za muškarce. Smeđa odela gotovo uvek deluju jeftino, dok smeđi tvid sako, uz dobre farmerke i cipele može da izgleda vrlo moderno.

Smeđa košulja je već dugo nepoželjna u modnom svetu. Razlog leži u prvoj polovini prošlog veka, kada su naciste zvali “smeđekošuljašima”. Simbolika je bila prejaka, mada će i ona vremenom izbledeti.

Svetlosmeđa odeća čini da nam koža deluje preplanulije nego što jeste, pa je žene rado nose. Generalno, smeđu boju najčešće možemo videti u ženskoj garderobi i to najviše kao boju obuće i tašni.

Oker i bež su omiljene boje u oblačenju. One su neupadljive, a veoma dobro ističu kroj modela ili druge boje sa kojima se pojavljuju (više o bež boji ćemo pričati u posebnom postu).

Smeđa senka za oči je svakako najkorišćenija jer ima puno tonova i nijansi, pa je time pogodna i za dan i za večernji izlazak. Ona pristaje svim tipovima žena i svim bojama očiju. Njena najveća prednost je to što nam daje mogućnost da izgledamo “savršeno nenašminkano”.

Smeđi karmini se mnogo češće pojavljuju na reklamama i u spotovima, nego što imamo priliku da ih vidimo na ulici. Njima rizikujemo da delujemo agresivno i odbojno, a svetli tonovi čine da se ivica usana gubi. Na nekim ženama to izgleda sexy i zavodljivo, uz smokey eyes, dok kod većine amatera u šminkanju (počevški od mene) deluje mrtvački i neuredno.

Uprkos verovanju da je najčešća boja kose smeđa, tačan odgovor je crna. Kod nas je ipak smeđa najčešća prirodna boja kose. U poslednjih 20 godina je bilo veoma moderno da se kosa farba u plavo, ali trendovi poslednjih nekoliko sezona nalažu smeđu kosu, u svim nijansama. Moje iskustvo sa ovim novim trendom je odlično.

ENTERIJER

Smeđa boja je sama po sebi prilično dosadna, ali je upravo zato veoma zahvalna za mešanje sa drugim bojama.

Smeđa boja drveta je uvek aktuelna, menjaju se samo nijanse. Mogu vam reći da sam ja (sa naglaskom na JA) vrata u našoj kući ofarbala u tamno smeđe i izgledaju mnogo masivnije i skuplje nego dok su bile u prirodnoj, svetloj boji drveta. Preporučujem!

Svakako, koju god boju drveta da izaberete – nećete pogrešiti dokle god i sve ostalo u kući ne bude iste boje. Sobe koje imaju smeđe zidove, tepihe i vrata deluju tesno, ali i sigurno.

Oker i bež tonovi su idealni za zidove (osim ukoliko, kao mi, imate problem sa buđanjem tokom zime – onda je bela jedino rešenje, pa svake godine zamažete ćoškove).

SMEĐE NAMIRNICE

Ova boja je vrlo kontradiktorna kada su namirnice u pitanju. Smeđa boja kod voća i povrća nagoveštava truljenje, dok kod npr. žutog šećera ili pirinča pokazuje prirodnost. Toliko da mnogi proizvođači belog šećera farbaju isti u smeđe. Tu su još kesten, lešnici i razne žitarice.

Kafa, čaj, duvan – sve ono u čemu mnogi od nas uživaju (bilo to pametno ili ne) su, takođe, smeđe boje. Svakako, za većinu najlepse asocijacije na smeđu boju su pečenje, pile tek izvađeno iz rerne ili domaći hleb sa divnom hrskavom koricom.

OSTALO

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je: mačije oko i tigrovo oko.

Nacisti su za svoju boju odabrali smeđu. Zašto? Pomenuli smo da je smeđa boja ona koja asocira na siromaštvo, pa su ovim potezom želeli da pokažu da su “deo naroda”. Vrlo ironično!

Naravno, ovaj post ne bi imao smisla da ne pomenemo cokoladu. Nema potrebe da pricamo o ukusu… Za one koji imaju kadu evo kako da se kod kuce kupate u cokoladi. Javite kako je!

Možda najpoznatija asocijacija na ovu boju, koja opovrgava onu tvrdnju o siromaštvu, je američki Brown University. On spada u Ivy League fakultete,  a osnovan je 1764. godine. Ko ima sreću da bude primljen na ovaj fakultet, čeka ga sitan izdatak od oko 50.000 dolara godišnje za školovanje i sobu. Sa druge strane, posle toga ga čeka šta želi i gde želi.

A evo i mog viđenja smeđe boje na Polyvore:

Ostale boje

Plava         Žuta         Zelena         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Bela      Siva           Crna                Crvena                 Nauka o bojama:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *