Sivi kamion skoro sive boje!

Već sam obećala da ću spojiti obe varijante sive boje u jednu. Razlog je jednostavan: većina nas ih ne razlikuje u svakodnevnom životu.. Siva je siva i gotovo!

Ahromatska siva je ona na koju svi prvo pomislimo, a hromatska je u današnje vreme najčešće prisutna u muškoj garderobi, gde su zagasite boje prilično poželjne.

Hromatska siva spada u tople, dok ahromatska spada u hladne boje. Osnovna razlika među njima je to što ahromatska siva nastaje mešanjem crne i bele boje, dok hromatska sadrži i druge boje, pa time daje utisak topline, punoće, ali i nejasnoće.

Siva boja ima neverovatno veliki raspon tonova. Od onog skoro belog, do skoro crnog.

Iako je ova boja veoma prisutna, retko ko će je najvesti kao svoju omiljenu. Ove osobe često odaju utisak da nisu zanimljivo društvo i da su samotnjaci. Volim sivu boju! Nije mi omiljena, ali mi je draga… Nadam se da to ne znači da sam vam dosadna! :)

Ukoliko prezirete sivu boju onda je vreme da se spustite na zemlju – velika je verovatnoća da ste previše nametljivi i željni svake vrste pažnje.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Sa ovom bojom se najčešće povezuje ružno vreme, pa samim tim i neraspoloženje.. Znate one trenutke kada imate utisak da je “dan siv”. Ona se povezuje i sa prosečnošću, siromaštvom i skromnošću.

Generalno, nema pozitivnog psihološkog uticaja sive boje, te ukoliko je imate u svom okruženju obavezno ubacite i neku “pozitivnu” boju. U psihologiji, najveći rival sivoj boji je narandžasta, koja simblizuje bezgraničnu radost.

ODEĆA I ŠMINKA

Siva je veoma prisutna u muškoj i ženskoj odeći. Veoma je praktična i može da se uklopi sa većinom boja. Svakako, najbolje joj pristaju druge hladne boje, a ona najbolje pristaje tzv. hladnim tipovima (ovde, naravno, ne mislim na hladan karakter nego na fizički izgled).

Za razliku od psihološkog uticaja, u modnoj industriji je siva veoma poželjna boja! Ona odiše prefinjenošću i elegancijom.

Muško sivo odelo, svetlo ili tamno, idealno je za svaku priliku, a manje formalno od klasičnog crnog odela. Ukoliko je vašem muškarcu došlo vreme za prvo ili novo odelo, ubedite ga da kupi sivo! Dobrom košuljom i kravatom će uspeti drastično da menja svoj izgled od prilike do prilike.

Žene koje vole hladne tonove nikada neće pogrešiti ukoliko nose sivi kaput, šal ili džemper.. Leti je siva manje zastupljena – zasene je vesele boje, a i bolje se slaže sa bledim tenom, nego letnjim, preplanulim…

Siva senka za oči se retko koristi sama, ali čini čuda u kombinaciji sa drugim bojama. Odlično izgleda sa crnom i belom, ali i roze, plavom, zelenom.. Ona je veoma dobra za ublažavanje senke koju ste stavile. Npr. mislite da je zelena senka na vašim očima previše jaka – pređite preko nje tankim slojem sive i dobićete divnu, zagasitu zelenu.

Ova senka je odlična i kao podloga za eyeliner – daće vašem oku sjaj i dubinu, a i dalje ćete delovati nenašminkano. Opet pažljivo – ukoliko je boja vaših očiju veoma topla izbegavajte hladne tonove uključujući i sivu.

ENTERIJER

Siva nije poželjna kao boja zida, ali u detaljima može da učini puno za opšti utisak o vašem domu. Ukoliko baš želite sivi zid, neka to bude neka velika prostorija i najsvetlija siva nijansa. Uz takve zidove je obavezan beli nameštaj! Internet je pun divnih ideja, pogledajte..

Često se siva i srebrna prepoznaju kao iste boje. One to u osnovi i jesu, ali ćemo srebrnu posebno obraditi.

Svetlo siva se odlično slaže sa crnom i belom bojom, što je prilično logično imajući u vidu da sadrži obe ove boje. Pored njih, siva se odlično slaže i sa svim nijansama plave boje.

OSTALO

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je, naravno, najobičnije kamenje. Tu su još kvarc, hematit i labradorit.

Sivi dom je naša nezaboravna serija emitovana 1986. godine, a bavila se životima štićenika KP doma za decu i omladinu u Kruševcu. Sivi kamion crvene boje je naš film snimljen 2004. godine, sa maestralnih Srđanom Todorovićem u glavnoj ulozi.

Sivi soko je najbrža ptica na svetu. Hrani se drugim pticama, a u obrušavanju dostiže brzinu od 320 km/h. Po rođenju su tamno smeđe boje, a svoju prepoznatljivu sivu boju dobijaju sa oko godinu dana starosti. Sivi soko je ugrožena vrsta, pa se aktivno radi na veštačkog uzgajanju i vraćanju u prirodno stanište.

I zamalo da zaboravim jednu od mojih najdražih životinja na svetu. To je naš stariji mačak Munja, čija je rasa ruska plava mačka. Verujte mi na reč da nije važno da li inače volite mačke ili ne – u njega biste se zaljubili! Munja ima 9 godina, debeli stomak koji je zaradio od leškarenja, a najviše voli da se mazi nogom! Izraz najveće ljubavi je poljubac morkim nosom u usta ili kada priđe i iz čista mira te pukne glavom u glavu tj čelom u čelo! Eto!

A evo i mog viđenja sive boje na Polyvore:

I još jednom vas podsećam na ana2cats mini editor.. Raduje me svaki vaš set! :)

Ostale boje

Plava         Žuta         Zelena         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Smeđa      Bela           Crna                Crvena                 Nauka o bojama:

 

5 Comments

  1. Marina says:

    Nadam se da nisam bila dosadna, iako sam bila siva :)
    PS Moja Mc izgleda isto kao tvoj Munja! :D

  2. andjelka delibasic says:

    da li bi razredna popila kafu sa mamom :)

  3. […]     Siva           Crna                Crvena                 Nauka o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *