Zašto su venčanice bele boje?

Bela se često ne posmatra kao boja. Spada u hladne boje, a komplementarna joj je crna.

Ona se u modernoj simbolici vezuje za novi početak i moć, ali i prazninu. Ona je boja svetlosti, ali i boja agresivnosti. U staroj Kini je bela smatrana nesrećnom bojom, jer je simbolizovala starost i zimu, pa samim tim i smrt.

Ukoliko je bela vaša omiljena boja vi ste mladi duhom i bojite se starosti. Volite jednostavnost, mirnu luku, a ne volite iznenađenja i previše aktivan način života.

PSIHOLOŠKI UTICAJ

Bela boja sve povećava, a smatra se i bojom sreće. Ona predstavlja pobednika tj vođu, čak i u šahu beli povlači prvi potez. Belo asocira na autoritet – kraljevi, naučnici, ali i Bela kuća imaju belu u svojoj pojavi.

Bela daje širinu, pokreće intelekt, a u velikoj količini deluje agresivno i izaziva bol (svi znamo kako nas peku oči kada na suncu gledamo u blještavo beli predmet ili građevinu).

Većina ljudi se ne oseća dobro u okruženju kojim dominira bela boja. Neophodna im je neka topla boja, koja bi je oplemenila.

ODEĆA I ŠMINKA

Postoji posebna fascinacija belom odećom. Svi znamo koliko su muškarcima privlačne mlade medicinske sestre, a ženama mladi doktori u belim mantilima.

Bela se kao boja nevinosti povezuje i sa neiskustvom. Zato žene u beloj odeći često deluju ranjivo, a muškarci imaju potrebu da ih zaštite. Sa druge strane, bela odeća je znak sigurnosti osobe i njene želje da to pokaže.

Kod bele odeće treba voditi računa o starosti. Bela boja ima karakteristiku da na suncu žuti, pa je trajanje predmeta vrlo ograničeno. Najbolji način da svoju belu posteljinu, peškire i slične potpuno bele stvari sačuvate takvima: zimi veš okačite napolje da se potpuno zaledi. Onda ga na kratko stavite u toplo kako bi se osušio. Ovako, zamrzavanjem, svojoj beloj odeći vraćate belinu.

Bela odeća je nezaobilazan simbol svakog leta. Preplanulo telo, obučeno u beli lan ili neki sličan lagani materijal je neodoljiva kombinacija.

Bela košulja je, pored crne haljine, jedna od najneophodnijih ženskih odevnih predmeta. Uz dobar nakit ili ešarpu, može se nositi gotovo svaki dan, a uvek delovati različito.

Bela senka za oči se koristi kako bi se oči ucinile većim i blistavijim. Svakako je nikada ne treba stavljati samu na ceo kapak, nego samo u unutrašnji ugao oka. Mlade žene mogu da koriste sve varijante bele senke, dok se starijima preporučuju mat senke, zbog bora.

ENTERIJER

Bela je klasična boja zidova. Prethodnih godina je bila prilično izgurana nekim toplijim tonovima, recimo svetlo bež. Beli zid je, takođe, težak za održavanje, ali nam daje mogučnost popravljanja samo jednog dela. Npr. isprljate zid stolicom – samo uzmete četku i zamažete. Sve druge boje teško da ćete uspeti da ponovite, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da čekate sledeće generalno krečenje.

Bela se koristi za sve prostorije i predmete koje treba da deluju veće, zato je idealna za garsonjere i male sobe.

Poslednjih godina je bela veoma moderna u uređenju enterijera u dve varijante: jedna je čuveni mornarski stil tj mediteranski duh u stanu, a druga je crno bela kombinacija koja može delovati sterilno, ali i moderno i mladalački.

BELE NAMIRNICE

U prvom trenutku nisam mogla da se setim bele hrane, a onda su samo počele da mi padaju na pamet namirnice koje većina nas redovno unosi: pirinač, beli luk, belance, mleko, karfiol, šampinjoni..

Belo brašno i beli šećer su namirnice koje su poprilično neizbežne, a predstavljaju tihe ubice našeg organizma. Svi znamo da bismo trebali da ih izbegavamo, a to znaju i proizvođaci šećera. Zato mnogi beli samo boje u smeđe, a skupo ga naplaćuju. Pravi smeđi šećer izgleda kao da je vlažan tj kao da je bio u vlažnom prostoru, pa je kompaktan. Belo brašno možemo zameniti ječmenim, raženim i ovsenim.

OSTALO

Najpoznatije kamenje u ovoj boji je: mermer, mesečev kamen, safir, dijamant..

Običaj da mlade na venčanju nose belu haljinu je nastao u 19. veku, kada se kraljica Viktorija (1840. godine) udala u beloj haljini, sa belim velom. Veruje se da je od tada svaka žena želela da bude kraljica na jedan dan, pa je tako bela postala simbol udaje.

A evo i mog viđenja bele boje na Polyvore:

Ostale boje:

Plava         Žuta         Zelena         Narandžasta         Ljubičasta       Maslinasta

Smeđa      Siva           Crna                Crvena                 Nauka o bojama

1 Comment

  1. vencanice says:

    Definitivno bela je boja vencanica, ali u novije vreme su moderne i crvene pa cak i crne vencanice koje je promovisala Vera Wang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *