Vogue kroz istoriju

Žao mi je što Srbija ili bar neko u regionu nema svoj Vogue. Kako stvari stoje, tako će i ostati, pa hajde barem da naučimo šta je Vogue zaista i kako je nastao.

Arthur Turnure je osnovao nedeljnik Vogue 1892. godine. Kada je on 1909. preminuo, Corde Montrose Nast (čovek po čijem imenu se danas zove jedna od najvećih izdavačkih kuća na svetu) je preuzeo magazin i polako počeo da radi na njegovoj popularizaciji. 1910. ga je pretvorio u dvonedeljnik, 1916. je izdao prvo britansko, a 1920. italijansko i francusko izdanje. 1960ih godina je Vogue postao zaštitni znak seksualne revolucije tako što je sve više strana posvećivao aktuelnoj modi i otvorenim seksualnim diskusijama. U to vreme je Vogue počeo da naplaćuje reklamiranje, pa su zahvaljujući ovom magazinu mnogi brendovi i osobe iz tog vremena stekli veliku popularnost.

1973. je Vogue postao mesečnik kakav danas poznajemo i volimo. Glavna i odgovorna urednica Grace Mirabella je u magazin uvela editorijale na više od 10 strana na kojima su prikazivani najnoviji modeli svetskih brendova. Posle 17 godina uredničkog posla, izgledalo je kao da se Grace malo umorila. Magazin je postao siv i često bez pravog sadržaja.

Jedna od najuspešnijih žena na svetu danas je urednica američkog izdanja magazina Vogue – Anna Wintour. Anna je rođena 1949 godine, a na čelu ovog magazina je od 1988. godine. Prepoznatljiva je po svojoj bob frizuri koju nije promenila od kada se pojavila na modnoj sceni, a ona je kriva i za nošenje naočara za sunce u zatvorenom prostoru.

Vogue je danas najuticajniji modni magazin na svetu, koji ima i svoja dodatna izdanja. 2005. godine je lansiran Men’s Vogue, a od 2008. se izdaje kao samostalno izdanje dva puta godišnje. Danas sve ove zemlje imaju svoje izdanje magazina Vogue: Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka, Rusija, Australija, Turska, Indija, Kina, Tajvan, Portugal, Španija, Meksiko, Japan, Brazil..

Vogue ima preko 11 miliona štampanih primeraka godišnje i preko milion mesečnih online poseta. Kod nas je bilo nekoliko pokušaja da izdavačke kuće kupe licencu Vogue-a, ali su svi bili neuspešni. Cifru sam zaboravila, pa neću da izmisljam, ali znam da je cena licence takva da ni jedan izdavač u Srbiji to ne može da pokrije. Vogue ima i svoje standarde što se tiče kvaliteta štampe, papira, čak i samog sadržaja. Ništa ne može u štampu dok oni ne odobre, bilo plaćeno ili ne. Samim tim, prosečan srpski izdavač jednostavno nema šta da stavi na te strane kako bi one zadovoljile Vogue standarde. Mislim, možda i ima, ali to nema ko da plati. Dakle, ostaje nam da uživamo u američkom, britanskom ili italijanskom izdanju.

Verujem da je većini žena koje vole modu san da rade za magazin kakav je Vogue. Svima onima koje nisu pogledale dokumentarni film “The September Issue” iz 2009. godine svakako savetujem da ga pogledaju. Doduše, bice im još teže posle toga… Evo trailer-a:

[youtube]Tq4wo4JYy2s[/youtube]

Po meni možda najbolji editorijal ikada urađen za Vogue je onaj za američko izdanje, 2003. godine, a fotografije je uradila neprevaziđena Annie Leibovitz (o njoj poseban post, obećavam). Na slikama je manekenka Natalia Vodianova prikazana kao Alisa u zemlju čuda sa najpoznatijim modnim dizajnerima današnjice. Evo kako je to izgledalo:

Provela sam dobrih sat vremena pregledavajući šta je rađeno za april 2012 i evo fotografija koje su mi se najviše dopale. Siena Miller za britanski Vogue:

2 Comments

 1. hiPop says:

  Eh, nacekacemo se :)

  Mada, nas Elle je sjajan…bas sam uzela spanski i italijanski i bili su mi potpuno bzvz…kao Cosmo – beskrajni saveti za 101 pozu krevetu/makeup trik/Zara moda…bez pravog sadrzaja…

  a ovaj bajkoviti Natalijin editorijal je <3333

  • ana2cats says:

   hahaha, e lepo si rekla za Cosmo..

   Nikada necu zaboraviti jedan tekst u Cosmou pre nekoliko godina. Naslov je bio recimo 100 stvari koje treba da uradite pre 30. godine. A onda, pod nekim broje 15 “ukoliko ste ikada razmisljali o seksu u troje, ucinite to! Nas predlog poza je..” To mi je pokazao ocajni drug cija cerka tinejdzerka je kupila te novine.. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *