Kupovina iz Srbije preko interneta – da ili ne?

Danima skupljam hrabrost da naručim neku sitnicu sa nekog od sajtova za garderobu. Lomim se šta i sa kog sajta izabrati. Spremila sam se na žrtvovanje 20ak eura, da vidim i to čudo. Pokušala sam na million strana da saznam iskustva, ali nisam nasla nikoga ko je bio spreman da mi detaljno objasni proceduru i prenese svoje iskustvo.

Mislim da će izbor ipak pasti na theoutnet.com. To je outlet sajt čuvenog net-a-porter.com.  Nedavno sam u magazine Elle čitala o imperiji net-a-porter i zaljubila se u njihovu poslovnu politiku i način rada. Juče sam provela dobar deo dana gledajući šta se lepo može kupiti, a da ima nade da ja to i platim. Najviše su mi se svidele Victoria Beckham naočare (ove na slici gore). Iz prošle sezone su, a snižene su sa 230 funti, na 100.

Ono što sam saznala u međuvremenu je da se carina plaća na porudžbinu skuplju od 75 eura. Nisam sigurna da li to uključuje i postarinu ili samo vrednost proizvoda. Čujem i da nekima carina nije naplaćena i na mnogo veće iznose, ali da je to stvar sreće i raspoloženja carinika kome je paket pao pod ruke.

Onda sam čula da postoje sajtovi koje možete da zamolite da vam napišu da je vrednost pošiljke manja ili da je u pitanju poklon, kako biste izbegli carinu. Nisam bila lenja, pa sam poslala mail na net-a-porter da pitam. Moram reći da sam oduševljena time što sam u roku od sat vremena dobila odgovor. Nažalost, tako nešto nije moguće jer je roba osigurana, pa u slučaju nestanka ni oni ni ja ne bismo dobili novac nazad. Na kraju su mi rekli da im je žao ukoliko su me razočarali. Nisu, sada sam još sigurnija da znaju kako se radi. Naravno, pala sam I na klasičnu priču za navlačenje – uz prvu kupovinu dobijaš njihovu brendoranu torbu. Isporuka za Srbiju se plaća fiksno 12 funti.

Još jedna zamka koje svu u Srbiji treba da se čuvamo jeste garancija tj osiguranje. Na svakom sajtu treba pažljivo pročitati za šta su odgovorni. Većina njih ti garantuje da ce robu poslati, ali neiI da ćeš je ti dobiti. Onda se finom i nekorumpiranom cariniku baš svidi vaša nova torba kao izvinjenje najdražoj supruzi za alkoholisanje od sinoć, pa torba nestane u akciji. Sajte se unapred ogradio – oni su naglasili da garantuju slanje, ne i isporuku.

Net-a-porter i Theoutnet garantuju za robu sve do trenutka vašeg potpisa na odgovarajućem papiru. Jedino je važno da paket otvorite pre potpisivanja. Ako potpišete pa ustanovite da nešto nedostaje ili da je roba oštećena, čeka vas vraćanje robe DHL-om i troškovi kontra isporuke. Svakako, ovakav vid kupovine je jedini siguran. Ukoliko se roba ošteti, nestane ili stigne bez nekih delova dobićete svoj novac nazad.

Za one koji sebi ne mogu da dozvole brendiranu odeću, koliko god ona bila na popustu, vidim da naše devojke najčešće poručuju sa sajtova Romwe, Oasap i Asos. Prva dva su kineski, dok je Asos britanski online shop. Sva tri nude besplatnu isporuku u sve zemlje, dok se brza pošiljka plaća. Ni jedan ne kaže tačno šta garantuje na temu slanja tj isporuke robe.

Romwe ima prilično veliku grupu na Polyvore, a ja se uporno trudim da nešto osvojim na njihovim takmičenjima..

Obećavam da ću se uskoro odlučiti na neku kupovinu, pa ću vam do detalja prepričati svoje iskustvo. Do tada, evo radova koje sam pravila za Romwe:

A vas podsećam na ana2cats mini editor za ovo proleće! Čekam vas! :)

2 Comments

  1. Milica says:

    Obrzirom da si napisala da asos.com sajt nudi besplatnu dostavu, da li to znaci da se carina ne naplacuje? Ako se naplacuje koliko otprilike moze da me izadje carina na paket od recimo 100e?
    Hvala unapred na odgovoru.:)

    • ana2cats says:

      Ne, to svakako ne znaci da nema carine i poreza. Carina i porez su po pravilu po 20% od ukupne vrednosti, a zvanicno se porez ne naplacuje na iznose manje od 50 eura. Kazem “zvanicno” je u praksi je sistem – sta ti Bog da :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *